Our performance, your advantage

Contact opnemen

+31 30 737 0481

Internet Advantage 2012 year sum-up!

Door op

jaaroverizcht-ia

Afgelopen jaar hebben wij wekelijks een overzicht gepubliceerd van de belangrijkste blogpostings uit de markt. De rode draad daarin waren de wijzigingen in het algoritme van Google. 2012 stond voor Google in het teken van het uitrollen van meerdere kwaliteitsupdates en zodoende het Search quality team te ontlasten. Dankzij vele Panda en Penguin updates hebben ze getracht de resultaten voor de bezoekers schoner te maken. Daarnaast hebben we de meest interessante onderzoeken en blogs in chronologische volgorde op een rij gezet.

Google updates

Google Search Plus Your World
In januari meteen al één van de grootste updates van het jaar, Google integreert social en search. Met Search Plus Your World worden er op basis van je online profiel (sociale netwerken) de zoekresultaten aangepast of aangevuld. Lees meer over de mogelijkheden op de officiële blog van Google.

Updates to rich snippets
Google berichtte afgelopen maandag over twee nieuwe updates met betrekking tot de rich snippets. Product rich snippets worden nu wereldwijd ondersteund en de rich snippets testing tool ondersteunt nu ook HTML input. Bekijk de blogpost over de Rich Snippets update.

Venice update
Wat mij betreft de meest opvallende update van 2012 is de Venice Update waarin Google duidelijk de focus verschuift naar lokaal georienteerde zoekresultaten. Op Marketingfacts schreef Eduard Blacquière in november een blogpost “De impactvolle Google update die niemand ziet” die de essentie van deze update duidelijk weergeeft.

Penquin update: Another step to reward high-quality sites
Op Google’s officiële weblog kondigdemen in de laatste week van april de uitrol van de langverwachte update van het algoritme aan, welke zich richt op het filteren van webspam in de zoekresultaten. Het doel van de update omschrijft Google als het aanpakken van de sites die volgens hen Google’s kwaliteitsrichtlijnen overschrijden, en het waarderen van websites die daadwerkelijk een goede gebruikerservaring en inhoud aanbieden.

Link waarschuwingen
In de oorlog van Google tegen de manupilatie van de zoekresultaten maakten ze een nieuwe, wat mij betreft opvallende, stap. Diverse website eigenaren ontvingen via Webmaster Tools notificaties over het feit dat men lage kwaliteit websites als inkomende links hebben. Op Search Engine Land een goede samenvatting van de gang van zaken omtrent de waarschuwingen.

7 resultaten per resultaatpagina
Halverwege augustus kwamen er in eens vele meldingen van ingekorte resultaatpagina’s binnen Google. De zoekgigant was aan het testen met minder resultaten per query. Voornamelijk op merknamen zijn er tegenwoordig slechts 7 URLs terug te vinden op de eerste pagina. SEOmoz heeft wat specifieke data op een rij gezet.

De meest interessante blogs van 2012

Filteren van linkdirectories
Gedurende een onderzoek van Webmasterworld heeft een SEO ontdekt dat Google is gestart met het zuiveren van haar zoekresultaten door het weglaten van linkverzamelingssites, zoals bijvoorbeeld startpagina’s. Hij zegt dat 50% van de startpagina’s zijn verdwenen uit de index. Uit nader onderzoek is gebleken dat dit klopt.

Knowlegde graph
Zoeken draait om ontdekken, maar kost volgens Amit Singhal nog te veel moeite voor de doorsnee gebruiker. Om die reden introduceert hij de ”Knowledge Graph”, welke zal helpen om nieuwe informatie makkelijk en snel te vinden. In dit intelligente model wordt ingespeeld op zoektermen waarbij meerdere resultaten mogelijk zijn.

16 Google Penalty, Update & Filter Visualisations
Screaming Frog komt met een paar goede voorbeelden van de effecten die verschillende google updates en penalty’s hebben gehad. Interessant om te zien wat voor een heftig effect het voor sommige sites is geweest.

Local search ranking factors
David Mihm gaat in deze post dieper in op de ontwikkelingen omtrent Google’s local search. Tevens worden hier de resultaten van een onderzoek gepubliceerd waar werd gevraagd naar 90 positieve en 18 negatieve factoren die invloed hebben op local search. Hier zijn enkele zeer interessante resultaten uitgekomen.

Comparing Link Data Tools
Dankzij de vele Google updates, die voornamelijk op linkkwaliteit gefocust zijn, is er veel geschreven over de verschillende seo tools. In dit artikel staat een interessant onderzoek waarin de verschillen worden opgenoemd die er zijn tussen de verschillende tools om linkdata te vergelijken. Daarnaast schreef Rob Kerry half september een zelfde soort blogpost.

Matt Cutts: “You shouldn’t put a lot of weight on +1s just yet”
In San Francisco is deze week de SES Conference gaande, één van de grootste search- en social marketing evenementen ter wereld. Google’s Matt Cutts verraste de aanwezigen met een Q&A waarin hij onder andere onthulde dat Google nog weinig met +1 doet. State of Search was erbij en deed verslag.

Waar let het “Search Quality team” van Google op?
Denk je de disavow tool nodig te hebben? Of wil je juist voorkomen om deze in de toekomst te moeten gebruiken? Lees dan het interessante interview met Andre Weyher, ex-member van het Search Quality team van Google. Hij legt duidelijk de do’s and dont’s van SEO uit.

De meest creatieve linkbuilding blogpost ooit
Jon Cooper, bekend vanwege zijn weblog over linkbuilding, heeft op basis van een reeks interviews met 50 SEO consultants een weblog samengesteld waarbij iedereen zijn of haar meest creatieve link deelt. Een erg leuke lijst, die vooral inspirerend is. Heb je ideeën nodig voor linkbaits? Op zoek naar nieuwe manieren om links te verzamelen? Neem dan de tijd om de blogpost door te lezen.

De toekomst van SEO in 2013
Het jaar is bijna om en dat betekent dat het weer tijd is voor lijstjes. Overal waar een jaarlijstje van gemaakt kan worden zal de komende weken de revue passeren. Logisch dat dit ook in SEO-land gebeurt. Op Stokedseo.co.uk ondervroegen ze een flink aantal SEO’s naar hun mening met betrekking tot SEO ontwikkelingen voor 2013.

Evenementen

Naast dat er van alles geschreven werd over hetgeen dat in de online marketing wereld gebeurde, is Internet Advantage ook bij een aantal evenementen aanwezig geweest. Hieronder een overzicht van de evenementen waarover wij een verslag hebben geschreven:

GAUC 2012: Nieuwe Google Analytics Features
In maart vond het jaarlijks terugkerende Google Analytics User Conference weer plaats. Het event, dit jaar volledig uitverkocht, bestaat uit twee dagen: een conferentiedag en een praktisch ingestoken dag met tal van workshops. Internet Advantage bezocht de conferentie dag, dat met sprekers vanuit Google en tal van nationale sprekers een erg mooi programma bood. Lees het verslag van Dennis Sievers

Verslag van de LinkLove Conferentie London 2012
Afgelopen vrijdag vond het jaarlijkse evenement Linklove in London plaats. Zoals verwacht was het volledig uitverkocht, aangezien het bekend staat als dé linkbuilding conferentie in Europa. Met acht internationale topsprekers was het een vol en inspirerend dagprogramma. Een goede balans op het gebied van ontwikkelingen in de zoekmachines alsmede een kijkje in de keuken hoe men internationaal het linkbuilden aanpakt. Lees het verslag van de LinkLove conferentie

Brighton SEO april 2012
Zo’n 1.000 voornamelijk Engelse SEO’s waren bijeengekomen in het indrukwekkende Brighton Dome, waar tevens een zeer interessant programma op hen stond te wachten. Lees het verslag van Jan-Willem Bobbink. Alle sessies zijn opgenomen en de video’s zijn nu terug te kijken via de website van Brighton SEO

Recap of BrightonSEO September 2012
Friday the 14th of September was the day of BrightonSEO, a free one-day search marketing conference. Traditionally the conference is not only about linkbuilding or technical SEO but also includes some interesting subjects that are closely connected with SEO or SEA. The day was very varied in all aspects: lots of speakers, lots of different point of views and a overload of information that was shared. Combined with the famous afterparty, it is one of my favorite conferences to attend.

Verslag van de SearchLove conferentie Londen 2012
Ook dit jaar was Searchlove Londen 2012 weer fantastisch! Het jaarlijkse terugkerende evenement vond afgelopen maandag en dinsdag plaats. Twee dagen lang vol inspirerende internationale topsprekers en een uitverkochte zaal met honderden enthousiaste toeschouwers. Bekijk het verslag van Peter van Bommel

Search Strategies Event – Amsterdam 2012
Search Strategies Evens te Amsterdam is het evenement voor Nederlandse online marketeers en zoekmachine marketing specialisten. Helaas was het event dit jaar ingekort waardoor veel sprekers uitvielen en anderen hun verhaal moesten herzien. Desalniettemin was het een dag vol met tips en strategieën. Bekijk het verslag van Peter en Alouette

Naar boven

Naar boven

Nog geen reacties.

        Plaats een reactie

        Naar boven